Wat onderzoeken we dan precies, en waarom?
De overgang van school naar werk is een cruciale fase in het leven van elke jongvolwassene. Voor studenten met autisme kan deze transitie echter extra uitdagend zijn vanwege de unieke ervaringen en behoeften die ze hebben. Helaas gaat dit vaak fout en resulteert dit erin dat individuen met autisme enorm veel moeite hebben met het vinden van een passende (loop)baan. Uit onderzoek blijkt dat 35% tot 50% van de volwassenen met autisme aangeeft geen passend werk te hebben. De eerste stappen richting de arbeidsmarkt worden gezet tijdens de laatste fase van de studie. Deze stappen zijn belangrijk want er zijn aanwijzingen dat problemen tijdens deze fase langetermijngevolgen hebben voor de rest van de loopbaan.
Met ons onderzoek hopen we een bijdrage te kunnen leveren aan een positieve verandering in deze situatie.
Duurzame LoopbanenDit is waar de theorie van Duurzame loopbanen, zoals beschreven door Ans de Vos en collega's in 2020
(link) van belang is. Het duurzame loopbaanmodel focust op loopbaanontwikkeling over tijd, waarbij deze plaatsvindt als interactie tussen het individu in de sociale context. Van belang zijn dus zowel
contextuele factoren (maatschappelijk, organisatie, sociaal, etc.) en
individuele factoren (persoonskenmerken, gedrag, communicatie, etc.). De indicatoren voor duurzaamheid van een loopbaan worden gevormd via medewerkers die:
Happy (gelukkig), Healthy (gezond) en Productive (productief) zijn.
Wat ik persoonlijk heel waardevol vind is de aandacht die daarmee gevraagd wordt voor de gedeelde verantwoordelijkheid tussen werknemers en werkgevers om een ondersteunende werkomgeving te creëren en werknemers te motiveren actief betrokken te zijn bij hun loopbaanontwikkeling voor duurzame inzetbaarheid.
(zie ook de video hieronder)