Opzet onderzoek


Achter de Schermen van het Onderzoek


Elk wetenschappelijk onderzoek begint met een solide basis: een duidelijk doel, een methodiek en een visie op de impact die het wil bereiken. Hier duiken we dieper in de kern van ons onderzoek naar duurzame loopbanen voor jongvolwassenen met autisme. Ontdek hoe wij dat willen doen en  waarom dit onderzoek zo cruciaal is voor de toekomst van studenten met autisme.
Wat onderzoeken we dan precies, en waarom?
 
De overgang van school naar werk is een cruciale fase in het leven van elke jongvolwassene. Voor studenten met autisme kan deze transitie echter extra uitdagend zijn vanwege de unieke ervaringen en behoeften die ze hebben. Helaas gaat dit vaak fout en resulteert dit erin dat individuen met autisme enorm veel moeite hebben met het vinden van een passende (loop)baan. Uit onderzoek blijkt dat 35% tot 50% van de volwassenen met autisme aangeeft geen passend werk te hebben. De eerste stappen richting de arbeidsmarkt worden gezet tijdens de laatste fase van de studie. Deze stappen zijn belangrijk want  er zijn aanwijzingen dat problemen tijdens deze fase langetermijngevolgen hebben voor de rest van de loopbaan.
Met ons onderzoek hopen we een bijdrage te kunnen leveren aan een positieve verandering in deze situatie.

Duurzame Loopbanen
Dit is waar de theorie van Duurzame loopbanen, zoals beschreven door Ans de Vos en collega's in 2020 (link) van belang is. Het duurzame loopbaanmodel focust op loopbaanontwikkeling over tijd, waarbij deze plaatsvindt als interactie tussen het individu in de sociale context.  Van belang zijn dus zowel contextuele factoren  (maatschappelijk, organisatie, sociaal, etc.) en individuele factoren (persoonskenmerken, gedrag, communicatie, etc.). De indicatoren voor duurzaamheid van een loopbaan worden gevormd via medewerkers die: Happy (gelukkig), Healthy (gezond) en Productive (productief) zijn. Wat ik persoonlijk heel waardevol vind is de aandacht die daarmee gevraagd wordt voor de gedeelde verantwoordelijkheid tussen werknemers en werkgevers om een ondersteunende werkomgeving te creëren en werknemers te motiveren actief betrokken te zijn bij hun loopbaanontwikkeling voor duurzame inzetbaarheid. (zie ook de video hieronder)
Schematische weergave van het Sustainable Career perspectief
Ons onderzoek probeert beter te begrijpen hoe de eerste stappen van een duurzame loopbaan voor mensen met autisme verlopen en om zowel de successen als de valkuilen te identificeren. Door deze belangrijke overgangsfase beter te doorgronden, hopen we dat zowel mensen met autisme en professionals die ondersteuning bieden beter geïnformeerd worden over passende en specifieke oplossingen. Zo hopen we bij te dragen aan een soepelere stapt naar de arbeidsmarkt voor studenten met autisme.
Hoe gaan we dit onderzoeken en wat vragen we uit?
 Via online vragenlijsten verzamelen we informatie. Deze vragenlijsten zijn zo gemaakt dat ze goed aansluiten bij de ervaringen van studenten met autisme.

Het plan is om gedurende 2 jaar, startend in het najaar van 2023, elke zes maanden een vragenlijst te sturen. Zo kunnen we zien hoe dingen veranderen over de tijd. In deze vragenlijsten vragen we naar persoonlijke ervaringen, zoals hoe iemand zich voelt op school en hoe het gaat met het voorbereiden op en uitvoeren van hun baan. Maar ook naar dingen zoals de steun die ze ervaren van bijvoorbeeld docenten, peers,  collega's en leidinggevenden.  Daarnaast richten we ons op de indicatoren van duurzame loopbanen: of iemand zich gelukkig, gezond en productief  voelt in hun loopbaan. We onderzoeken ook zowel individuele als contextuele factoren die invloed kunnen hebben op hun loopbaanontwikkeling.

Met deze aanpak hopen we een duidelijk beeld te krijgen van de stappen die studenten met autisme zetten van school naar werk.
Overzicht over de looptijd en vragenlijst momenten
💡
Ben je geinteresseerd in meer literatuur over dit onderwerp, klik hier


Follow this website


You need to create an Owlstown account to follow this website.


Sign up

Already an Owlstown member?

Log in